Bedrijfsfitness: waarom het zo goed is

bedrijfsfitness

Fitness staat op plek één van de meest beoefende sporten in Nederland. Het is geschikt voor zowel de beginner als de professional. Daarnaast is de kans op blessures bij fitness relatief klein. Fitness kunnen medewerkers in principe overal in het land in sportscholen beoefenen, maar praktischer is bedrijfsfitness. Bedrijfsfitness is eigenlijk precies wat de naam beschrijft: een fitness locatie binnen het bedrijfsgebouw. Bedrijfsfitness kan ook betekenen dat medewerkers met belastingvoordeel voordeliger kunnen sporten op een locatie naar keuze. Werknemers kunnen hier gebruik van maken gedurende de werkdag en hoeven dus niet meer uren achter elkaar op dezelfde stoel te zitten. Er zitten meer voordelen aan voor zowel de gezondheid van werknemers als de opbrengst van werkgevers. Dit zal in de volgende paragrafen besproken worden.

Fitnorm

Volgens de fitnorm moet je minimaal 3 dagen per week 20 minuten intensief bewegen. Deze norm is vastgesteld om gezondheidsproblemen te beperken. Beweegt iemand te weinig, dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Kantoormedewerkers zitten per dag gemiddeld 9 uur achter hun bureau op kantoor. Medewerkers voldoen dus over het algemeen niet aan de fitnorm en hebben een grotere kans op gezondheidsklachten die ontstaan door langdurig zitten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rug- en nekklachten, artrose, peesontstekingen en stijve gewrichten. Bedrijfsfitness biedt hier een uitkomst aan. Medewerkers kunnen elke dag sporten en worden daardoor fitter en blijven gezonder op langere termijn.

Fysieke gezondheidsvoordelen

Regelmatig fitnessen heeft een aantal bewezen fysieke gezondheidsvoordelen. Zo bevordert het de bloedcirculatie en zorgt voor een lagere bloeddruk. Bovendien kan het leiden tot een sterker en efficiënter hart, sterkere botten en een gezondere huid. Fitness vermindert de kans op obesitas en hart- en vaatziekten. Sporten heeft ook een positief effect op de slaap. In slaap vallen zal makkelijker gaan en de tijdsduur van de diepe slaap neemt toe. Bij een fysieke baan kan bedrijfsfitness helpen om sterkere spieren te trainen en het uithoudingsvermogen te verbeteren, zodat het werk minder zwaar zal zijn.

Productiviteit

Naast een betere fysieke gezondheid heeft fitness ook invloed op het mentale welzijn. Fittere werknemers werken efficiënter en effectiever op kantoor. De productiviteit gaat dus omhoog door bedrijfsfitness. Door met regelmaat te fitnessen krijgen medewerkers een beter concentratievermogen en geheugen. Ook wordt de creativiteit bevorderd. Fitness kan helpen om stress van werknemers te verminderen door het piekeren even stop te zetten en gedachten te legen. Dit vermindert “burn-out” klachten en zal leiden tot gelukkigere werknemers. Daarnaast hoeven ze na een lange werkdag niet meer naar de sportschool, en blijft er meer tijd over voor het gezin. Werknemers zullen met meer plezier naar hun werk gaan. Werkgevers die een fitness locatie hebben binnen het bedrijfsgebouw krijgen meer tevreden medewerkers. Ze zullen de baai minder saai vinden en minder snel ontslag nemen. De kans dat medewerkers verkouden worden of griep krijgen wordt kleiner en dus zal er minder ziekteverzuim zijn. Dit heeft als resultaat lagere ziektekosten voor de werknemer. Door al deze positieve aspecten van bedrijfsfitness krijgt een bedrijf een beter extern imago en dit motiveert werknemers om voor het bedrijf te werken.

Emotioneel resultaat

Ten slotte heeft bedrijfsfitness psychisch een aantal voordelen. Medewerkers die regelmatig fitnessen zitten beter in hun vel en het bevorderd het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Depressies of angsten komen minder vaak voor door te sporten. Een aantal hormonen komen vrij tijdens het sporten, zoals dopamine en serotonine. Deze zorgen ervoor dat iemand zich beter gaat voelen. Fitnessen tegelijk met collega’s is gezellig en ontspannend. Doordat bedrijfsfitness gericht is op medewerkers van hetzelfde bedrijf, krijgen ze beter contact met hun collega’s en gaat samenwerken gemakkelijker.