Gootsteen ontstoppen op de beste manier

Gootsteen ontstoppen

Een van de meest voorkomende afwateringsproblemen waarmee huiseigenaren worden geconfronteerd, is verstopping in de gootsteen, het bad of de doucheafvoer; dit is grotendeels te wijten aan de opeenhoping van een combinatie van haar, vet, zeepresten en voedselresten die vastzitten in de sifon of aftakafvoer voor een enkele armatuur of als u meerdere armaturen heeft die langzaam of helemaal niet leeglopen, het probleem kan in de hoofdafvoer of uw rioolleiding zijn. Gelukkig is de gootsteen ontstoppen één van de eenvoudigste reparaties die je zelf thuis kunt uitvoeren.

Aanpak één: gebruik kokend water

Wanneer uw gootsteen verstopt raakt, kan het meestal zijn dat haar, vet, zeepresten en ander vuil in de afvoer zijn blijven steken, met kokend water dat in de gootsteen wordt gegoten, kunnen al uw leidingen losraken en de verstopping niet meer verstopt raken. Deze benadering is de eenvoudigste oplossing en zou uw eerste stap moeten zijn wanneer u een gootsteen probeert te ontstoppen.

Te volgen stappen:

  • Breng ongeveer 2 liter water aan de kook.
  • Giet het kokende water rechtstreeks in de afvoeropening.
  • Draai de kraan open om te zien of het water gestaag of langzaam wegloopt. Mogelijk moet u het proces herhalen als het nog steeds niet of langzaam wegloopt.

LET OP: Als uw afvoer is bevestigd aan PVC-buizen, probeer deze methode dan NIET, omdat het kokende water de plastic buis kan beschadigen.
Als op de lange termijn het kokende water er niet in slaagt de verstopping los te maken na 2-3 keer proberen, betekent dit dat je een gootsteenverstopping hebt die te hardnekkig is voor de eenvoudige kokend-watermethode, vandaar dat je een andere aanpak moet gebruiken.

Aanpak twee: controleer de afvalverwijdering

De fout kan worden veroorzaakt door de afvalverwijderingseenheid als uw gootsteen er een heeft. Om dit probleem op te lossen, moet u de eenheid inschakelen, omdat dit de blokkering meestal opheft. Als u een oververhitte of disfunctionele verwijdering heeft, kan het zijn dat deze niet eens wordt ingeschakeld, in dit geval kunt u de resetschakelaar aan de zijkant of onderkant van het apparaat activeren om het apparaat gemakkelijk opnieuw op te starten. Probeer na het resetten van de afvaleenheid deze opnieuw in te schakelen om de verstopping te verwijderen.

Als u een zacht zoemend geluid hoort bij het inschakelen van de afvaleenheid, kan het zijn dat de eenheid vastgelopen of defect is.

LET OP: Zorg ervoor dat u de stroom naar de afvaleenheid loskoppelt voordat u deze probeert te repareren en steek NOOIT uw hand in de afvalbak.
Van daaruit zou de verstopping in de afvoer worden opgeheven door de messen handmatig te draaien. Dit kan worden gedaan door een inbussleutel in het gat aan de onderkant van de afvalverwijdering te steken en te draaien totdat u minder weerstand voelt, wat betekent dat de blokkering begint op te breken. Zodra u voelt hoe glad en verstopt is, zet u de stroom weer aan en test u de verwijdering. Als alles er goed uitziet en klinkt, draai dan aan de kraan om te zien of de afvoer van de gootsteen weer normaal is.

Houd er rekening mee dat deze methode mogelijk niet van toepassing is als uw afvalverwijderingsinspectie geen verstoppingen of problemen aan het licht heeft gebracht, daarom moet u mogelijk overgaan op een andere ontstoppingsmethode.

Benadering drie: Duik de blokkade weg

Als het weggooien niet de boosdoener is, heb je misschien de zuiger nodig. Hoewel de toiletplunjer kan worden gebruikt als dat is wat u gemakkelijk kunt krijgen, wordt het echter aanbevolen om een ​​plunjer met platte bodem te hebben voor een effectiever proces.

Volg deze stappen om de zuiger te gebruiken:

  • Vul de gootsteen tot ongeveer de helft met heet water en zorg voor een afdichting rond de afvoer.
  • Plaats de plunjer boven de afvoer en begin meerdere keren snel op en neer te pompen.
  • Haal de zuiger weg en kijk of het water wegloopt.
  • Herhaal het proces totdat het water vrij kan weglopen.

Als dit de verstoppingsproblemen na verschillende insteekpogingen niet verhelpt, moet u mogelijk toch een andere methode proberen.

Benadering vier: probeer de loodgieterslang

Sommige klompen voeren een gevecht en dat vereist de kracht van een loodgieterslang of afvoerslang om de blokkering te bestrijden. Deze tool is een slanke, flexibele vijzel die tot in de afvoer reikt. Zodra de slang een obstakel raakt, kun je aan de hendel draaien om het puin los te maken en het uit de afvoer te trekken. Als je geen loodgieterslang hebt, kun je er gemakkelijk een improviseren met een draadkleerhanger. Welk stuk gereedschap u ook gebruikt, voer het eenvoudig door de afvoer; probeer niet te hard te duwen, omdat u de verstopping per ongeluk verder in de buis zou kunnen duwen. Als u voelt dat uw gereedschap een obstakel heeft geraakt, haak het dan vast en trek het vuil omhoog door de afvoer. Herhaal dit proces totdat u zeker weet dat de blokkering is verdwenen. Laat heet water door de afvoer lopen om te zien of je gelijk hebt.