Oven schoonmaken tips

Oven schoonmaken

Het is weer die tijd van het jaar. De oven moet weer schoongemaakt worden. De oven schoonmaken is een taakje dat wij collectief met heel veel plezier zoveel mogelijk uitstellen. Maar na een tijdje kan je door de vetspetters niet meer door het raampje kijken. Of ruikt het naar verkoold voedsel elke keer dat je de oven laat voorverwarmen. Dan weet je dat je het echt niet meer uit kan stellen. Gelukkig hoeft het helemaal geen ingewikkeld of vervelend taakje te zijn. Eigenlijk is het zelfs een heel makkelijk taakje. Wij leggen je uit hoe je het beste je oven kan schoonmaken!

Start met je stofzuiger

De eerste stap is om alle losse half verkoolde etensresten en kruimels uit de oven te krijgen. Hiervoor gebruik je gewoon je oude vertrouwde stofzuiger. Die kan net wat beter in alle hoekjes en gleufjes komen dan wanneer je alleen een doek gebruikt. Zorg wel dat je oven volledig is afgekoeld om te voorkomen dat je stofzuigslang smelt. Verbrand plastic is namelijk een stuk lastiger om weg te krijgen.

De magische citroen hack

Mijn grootmoeder maakte de meeste dingen schoon met producten waarvan je het niet zou verwachten. Zo ook de oven met een citroen. Zo sneed ze de citroen altijd in plakjes en legde dit dan tien minuten in een verwarmde oven op een schaaltje. Daarna liet het vuil altijd heel gemakkelijk los nadat ze er met een vochtig doekje overheen ging. Bedankt voor de tip, grootmoeder!

De binnenkant met baking soda

Baking soda is één van de handigste schoonmaakmiddelen om in huis te hebben. Heb jij dit magische goedje nog niet in de kast staan? Dan raad ik je aan om per direct naar de winkels te gaan om het te halen. Om je oven ermee schoon te maken dien je het poeder op een vochtige doek te doen en zo de hele binnenkant ermee in te smeren. Laat het daarna even intrekken. Neem het even later weer af met een schone vochtige doek. Nog niet helemaal tevreden? Doe het gewoon nog een keer tot je oven helemaal schoon is.

De vervelende ovenroosters

Altijd vervelend om het ovenrooster schoon te maken. Het vuil wilt er net niet gemakkelijk van af, hoe hard je ook schrobt. En omdat het een rooster is, kost het enorm veel tijd.

Niet met deze tip! Leg je rooster in een vuilniszak. Doe er een kopje ammoniak bij. Knoop de vuilniszak goed dicht en laat hem een nachtje staan. De volgende ochtend spuit je hem goed af en voilà: het rooster is weer schoon. Een andere lifehack is het rooster in een bak stoppen samen met een scheut waspoeder. Laat het een paar uur staan en ook daarna is je rooster weer zo goed als nieuw.

Het ruitje, want je wilt wel naar binnen kunnen kijken

Dan is het ruitje aan de beurt. Het beste wat je hiervoor kunt gebruiken is glasreiniger (verrassing!). Let er wel op dat als je het glas aan de binnenkant schoonmaakt met glasreiniger je dit wel voldoende afneemt. Het kan anders enorm gaan stinken wanneer je je oven weer aanzet. Zijn de vlekken op het ruitje iets té hardnekkig om weg te krijgen? Gebruik dan, net zoals bij de binnenkant, een beetje baking soda.

…En als laatste de voorkant

Ook de voorkant van de oven moet natuurlijk schoongemaakt worden, dat is immers de kant waar je de hele dag naar aan het kijken bent. Of nou ja, in ieder geval wanneer je wat lekkers erin hebt staan. De voorkant kun je gewoon schoonmaken met normaal schoonmaakmiddel. Let erop dat je hierbij dan net weer niet Baking Soda gebruikt. Dit moet je namelijk nooit (te lang) in aanraking laten komen met aluminium. Is je oven niet van aluminium aan de buitenkant? Dan heb ik niks gezegd. Blijven er toch nog vervelende vlekken achter? Ook hier had mijn grootmoeder de beste oplossing voor: boen de voorkant met een beetje olijfolie. Neem het daarna weer af met een droge doek en klaar is kees.

Uiteindelijk heeft niemand echt zin om de oven schoon te maken. Maar het is wel een klusje die je gewoon zo nu en dan moet doen. Nadat je de oven schoongemaakt hebt kan je ook heerlijk genieten van hoe prachtig je oven er weer bijstaat. Want laten we eerlijk zijn, een vieze oven ziet er gewoon niet uit.